Aan de hand van het verhaal uit mijn prentenboek De legende van Drogan (klik op kaft voor meer informatie) heb ik een darkride/achtbaan combi ontworpen. Hiervoor heb ik vooraf onderzoek gedaan naar verschillende types darkrides, belangrijke elementen in bestaande darkrides en unique selling points die ik kan inzetten in mijn eigen rit.
Het verhaal gaat over een man (Ilyan) die op zoek gaat naar een legendarische grot. In de grot vindt hij 5 kristallen die hem verschillende krachten geven. Helaas moet hij uiteindelijk de kristallen en dus de krachten weer inleveren om de uitgang van de grot te openen.
Hieronder een aantal elementen en ontwerpen uit mijn onderzoek.
Gondels en verloop van de rit:
Na een onderzoek naar bestaande achtbanen en darkrides ben ik er achter gekomen dat een hangende baan nog niet vaak voorkomt, ondanks dat hij wel erg leuk is. Ook kwam ik er achter dat veel elementen die ik bedacht had voor de baan mogelijk zijn met de Inverted powered coaster (van Mack rides) bijvoorbeeld een gecontroleerde snelheid, zodat er zowel langzame als snelle delen in de baan kunnen zitten, complete vrijheid in het ontwerp van de gondels en individueel roterende gondels. ​​​​​​​
Voor het uiterlijk wil ik de 5 kristallen als uitgangspunt nemen. Daarbij wil ik leds in de rugleuningen, zodat tijdens de verschillende scenes van de rit, de stoelen de kleur kunnen krijgen van het kristal uit die scene. hieronder een schema met welke kleur kristal bij elke scene hoort.
De rit is ingedeeld in een aantal verschillende scenes, die overeen komen met de vijf kristallen. De rit begint langzaam, waarbij de gast een aantal locaties uit het verhaal te zien krijgt. Vervolgens versnelt de rit en komen de gondels in het achtbaan gedeelte van de rit. Uiteindelijk eindigt de rit met een laatste stukje langzaam om terug te gaan naar de in/uitstap steigers.
Ik heb hiernaast een plattegrond gemaakt van de baan. Ik heb het achtbaan gedeelte leeg gelaten want dat wil ik overlaten aan een technisch expert die veel meer weet over de baan dynamiek en over hoe de gondels het best kunnen doen wat ik wil dat ze doen.
verschillende locaties in de wachtrij en in de rit:
De rit gaat door alle scenes van het boek, waarbij de wachtrij de reis naar de grot is. De rij loopt buiten door een (nep)berglandschap, deze bergen blokkeren op dat moment nog het uitzicht op de grot. 
Aan het einde van de rij komt de gast aan bij de in-/uitstap steiger. De gondels zijn zijwaarts gedraaid zodat iedereen naast elkaar kan instappen. De rit begint met een korte draai door het berglandschap om vervolgens de grot in te gaan.
Binnen in de grot gaan de gondels door de verschillende ruimtes heen die Ilyan op zijn reis ook tegenkomt. 
In de eerste ruimte vinden ze net als Ilyan de muurschilderingen, vervolgens vinden ze de gele kristal, en daarna maken ze kennis met de losse draaibewegingen van de bakjes in de ruimte van de rode kristal. 
De rit versnelt met het vinden van de paarse kristal (die in het verhaal ook voor snelheid staat), en vervolgens komt de gast in het achtbaan gedeelte van de rit, waar ze de blauwe kristal vinden. Hier wordt ook een onride foto gemaakt.
De rit eindigt met een langzaam stuk door de ruimte met de groene kristal, en daarna komt de gast terug in de eerste ruimte, waar ze alle 5 de kristallen moeten afstaan voordat ze de grot weer verlaten. Dit is ook een alternatieve locatie voor het foto moment.
souvenirs:
Een souvenir bij veel grote attracties is de onride foto. Deze mag hier dus ook niet ontbreken. Bij veel attracties is er zowel een rand om de foto geïllustreerd, als een hoes waar de foto in gaat. 
Voor mijn ontwerp is de rand het iconische beeld van de tanden van de grot, waarin de tanden als kristallen zijn geïllustreerd. Dit zelfde idee is ook gebruikt op de kaft van het prentenboek. De foto-hoes zelf is vrij simpel gehouden, met op de voorkant de naam van de ride, en aan de binnenkant de muurtekening van Ilyan die de grot overwonnen heeft. 
Voor andere souvenirs heb ik vooral gekeken naar souvenirs die ook voor volwassenen leuk zijn, omdat vaak souvenirs vooral op kinderen zijn gericht en ik daar als volwassen pretpark fan verandering in wil brengen.
Een eerste souvenir  waarvan ik vind dat het niet mag ontbreken is een pin set. Onder volwassenen maar vooral onder pretpark fans is dit een collectors item. 
Daarnaast heb ik een aantal praktische items: een set sticky notes en een notitieblok. Deze hebben een subtiel ontwerp met de kristallen, zodat ze ook op de werkvloer gebruikt kunnen worden zonder dat ze te veel aandacht trekken.
Back to Top