In de duinen van Bakkum leven kabouters die niet veel kwaad doen, soms kinderlijk zijn. Zo halen ze wel eens kinderen uit de wieg en nemen die mee in hun hol onder de grond. In plaats van de kinderen leggen zij hun eigen gedrochtelijk kroost in de wieg of gaan er zelf in liggen. Die kinderen zijn de zogenaamde wisselbalgen, die naar men zegt ook buiten Bakkum voorkomen. Door het maken van een kruisteken is de wisselbalg te verdrijven.
Bron: Dr H.C. Prinsen Geerlings, Kennemer legenden en volksmeeningen
Dit is een legende over de duinen gelegen aan mijn thuisdorp, en de inspiratiebron die ik gebruikt heb om dit mysterie rond vorm te geven. Ik wilde mijn fantasie inzetten om iets leuks te ontwikkelen om zowel jong als oud te stimuleren om tijdens de lockdown toch op een veilige manier naar buiten te gaan. Dankzij de mysterieuze zuilen die rond dezelfde tijd over de hele wereld opdoken en weer verdwenen werd ik geïnspireerd om Social media en de eigen interpretatie van mensen bij mijn project in te zetten. 
Een aantal pagina's uit het notitieboek van een mysterieuze ontdekkingsreiziger duiken onaangekondigd en zonder uitleg op op prikborden bij de verschillende ingangen van het duingebied, met hier op informatie over verschillende aspecten van de trollen die zogezegd in het duingebied zouden leven. 
Hoewel deze informatie in eerste instantie niet heel veelzeggend is zorgt het er toch voor dat je met een net andere blik gaat kijken als je door het bos loopt. Dit is ook precies de bedoeling want verspreid door het bos zijn de elementen uit de stukken tekst ook verscholen, op een manier dat ze voor een nietsvermoedend iemand niet zouden opvallen, maar voor iemand die weet waar hij naar kijkt wel. 
Vervolgens is het aan de mensen die de delen ontdekt hebben om hier bijvoorbeeld foto's van te maken en op Social media te zetten. Dit stimuleert dan weer anderen om ook naar het bos te komen om de gevonden delen zelf te zien of op zoek te gaan naar meer. Doordat er nergens staat wat er allemaal wel en niet bij hoort en wat en waar informatie te vinden is gaat het verhaal zichzelf verder vormgeven door de conclusies van de mensen die op zoek gaan.
Back to Top